קנאקים!

תוציאי לי קנאקים!!! כל מה שרצית לדעת על ה"קנאק"!

מה זה קנאק? האם זה בריא להוציא קנאקים? ומי יכול להוציא קנאק?

כאשר אנו משלבים אצבעות ומותחים אותן כלפי חוץ נשמע "קנאק", גם כאשר נמתח את גבינו בתנועה סיבובית או ישרה נשמע "קנאק" וגם כאשר נלך לכירופרקט, נשמע גם אותו עושה "מניפולציות" כאלה המוציאות קנאקים. 

בכדי להבין מהו אותו קנאק, יש להבין מעט את מבנה השלד והמפרקים: מפרק הוא נקודת חיבור בין שתי עצמות, המחוברות זו לזו ע"י רקמות חיבור ורצועות. את כל המפרקים בגוף עוטפות קופסיות המלאות בנוזל סמיך ושקוף שנקרא "נוזל ממשחי" - זהו חומר הסיכה של המפרק. בשל פעולות כימיות בשרירים, מצטבר גז בתוך הנוזל. הגז מתלכד לעיתים לבועיות. בועיות אלו נתקעות ומפריעות לתנועתיות של המפרק. כאשר מטפל מבצע "מניפולציה" על המפרק, העצמות מתרחקות זו מזו, הרווח בינהן גדל , הקופסית העוטפת את המפרק נמתחת והלחץ בתוכה יורד. כאשר הלחץ יורד מאד, הבועיות מתפוצצות. רעש "הפיצוץ" הוא בעצם ה"קנאק". מיד נחוש בהקלה בכאב ובתנועה משופרת. 

הקנאק והמיתוס - 

א. הוצאת קנאקים תגרום בסופו של דבר לדלקת כרונית (ארתריתיס)!מיתוס זה לא הוכח מדעית. לא נמצא קשר בין חולים בארתריתיס ל"מוציאי קנאקים סדרתיים"עם זאת, מתיחה חוזרת ונשנית של הגידים והרצועות יכולה לגרום לגמישות יתר ויכולה להוביל לבעיות אחרות. 

ב. הוצאת קנאקים תגרום לרעידת אצבעות לעת זקנה! גם זה לא הוכח מדעית.

ג. "החוליות זזו והכירופרקט החזיר אותן למקום דרך הקנאק" אז ככה, חוליות לא זזות ואם כן זוהי בעיה חמורה שלא תיפתר באמצעות הקנאק. רבים יכולים להוציא קנאק בעצמם או לסייע לחבריהם בעניין, אבל יש בכך סיכון! כאשר מדובר במפרק גדול כגון מפרק בעמוד השדרה, באגן, בצוואר, יש צורך במיומנות אותה רכשים בלימודים ממושכים. יש להכיר את כל ההשלכות, היתרונות והסכנות שבביצוע פעולה כזו על הגוף. בבעיות של בריחת סידן, פריצות דיסק, קיבועים ועוד, מהוות דגל אדום ואסור לעשות מניפולציות. לאלה מאתנו השומעים קנאק בכל פעם שהם מכופפים ברכיים או מזיזים את הצוואר, מומלץ לחזק את השרירים באזור. שרירים חזקים יותר יחזיקו את כל מבנה השלד יציב יותר ויאפשרו פחות תנועתיות יתר של המפרקים. 

ישנן דרכים נוספות בהן המטפל יוכל להקל על הכאבים – מתיחות עדינות, הנעת מפרקים מבוקרת, לחיצות על נקודות מפתח, עיסוי ועוד.